Versenyeink
Böngésző
KORÁBBI VERSENYEINK
Főoldal » Edzéstanácsok » Tanácsok kezdő futóknak

Hírek

Tanácsok kezdő futóknak
dátum: 2012-07-22 19:30:00

Tanácsok kezdő futóknak

 

3 aranyszabály

A szervezetednek időt kell adnod, hogy alkalmazkodhasson ehhez az újfajta mozgáshoz. Javasoljuk, szívleld meg a kezdő futóknak szóló 3 aranyszabályt:

Fuss lassabban mint gondolnád!
Ne fuss olyan messzire mint gondolnád!
Fuss gyakrabban mint gondolnád!

Ha túl gyorsan túl messzire próbálsz futni, teljesen ki fogod hajtani magad úgy érzed majd, nincs levegőd, begörcsöl a lábad, abba akarod hagyni. Tehát csak lassan, fokozatosan fogj neki. Adj magadnak időt, hogy megszeresd a futást. Ez nem fog menni egyik pillanatról a másikra, és biztosan lesz az elején egy nehezebb időszak, pár kisebb fájdalom. De ne aggódj, ez természetes, és ahogy a tested hozzászokik az újfajta mozgáshoz, fokozatosan egyre jobban esik majd a futás.
 

 

Ha nehezen tudod belőni a megfelelő tempót, használd a "beszélgetős tesztet" : futás közben könnyedén tudnon kell futótársaddal beszélgetni. Ha ez nem megy, ha beszélgetés közben levegő után kell kapkodnod, akkor bizony túl gyors a tempo, lassíts le, sőt sétálj is kicsit, amíg lenyugszik a légzésed! Fontos, hogy csak olyan tempóban fuss, ami mellett nyugodtan tudsz beszélgetni.

Akkor is fontos a megfontolt kezdés, ha esetleg másfajta edzést végzel rendszeresen (pl. biciklizés, úszás) és ezért általános edzettségi szinted az átlagos kezdőkénél magasabb. Ne feledd, hogy az izmaidnak, izületeidnek ekkor is idő kell az új mozgás megszokásához!

A gyakori edzés viszont már a kezdetektől nagyon fontos. Próbálj legalább hetente háromszor futni. Ez nem fog soknak tűnni, ha megszívleled a fenti tanácsokat, és nem hajtod ki magad a túl gyors vagy túl hosszú futásokkal. Ha úgy könnyebben megy, kövess egy kezdőknek szóló edzéstervet és/vagy keress magadnak társat az edzésekhez. A heti három futást igyekezz úgy elosztani, hogy ne fuss két egymást követő napon. A lábaidnak - ebben a kezdeti időszakban is - szüksége lesz a pihenőnapokra két edzés között. Buzog benned az energia? A pihenőnapokon nyugodtan végezz keresztedzést, menj bringázni, úszni, kirándulni!

Futóstílus

Bár valószínűleg nem profi atlétának készülsz Smile a helyes futóstílus alapjait Neked is hasznos lesz elsajátítani. Hiszen a helyes stílus segíthet abban, hogy fájdalmak és sérülések nélkül, minél hatékonyabb energia felhasználással minél messzebbre juss.

 Ne fuss lábujjhegyen! A lábujjhegyen futás a sprint távokra való. A hosszan tartó lábujjhegyen futástól bizony könnyen begörcsölhet a vádlid, megfájdulhat sípcsontod. Neked a hosszabb távokra alkalmazható talpon gördülő stílust kell megtanulnod, ahol a sarkad éri először a földet, majd végiggördülsz a talpadon és végül elrugaszkodsz a talajtól a lábujjaiddal. Figyeld meg a saját mozgásodat - bár remélhetőleg nem kell tudatosan átalakítanod a stílusodat, hiszen a legtöbb kezdő futónál a sarokra érkezés-talpon gördülés magától kialakul, ahogy a szervezet megkeresi az új mozgáshoz a legmegfelelőbb stílust.

helyes testtartásPróbálj egyenes tartással futni, a fejed emeld fel, a hátad egyenesítsd ki, a vállaidat lazán engedd le. Futás közen a karjaid legyenek derékszögben behajlítva, a kezed legyen kb. derékmagasságban, lazán ökölbe szorítva. A karjaid egymással párhuzamosan, a tested mellett mozogjanak előre-hátra, és ne a mellkasod előtt keresztbe! Próbálj minél kevésbé fel-le pattogni futás közben, mert ez sok energiát emészt fel, és a lábaidnak sem tesz jót. Ha úgy érzed, pattogósan futsz, igyekezz lazábban, puhábban talajt fogni, szinte mintha valami töréknyen lépkednél.

Nosza, indulj neki!!
 

Forrás:

http://www.time-to-run.com

http://www.back2health4you.com

http://www.mc.maricopa.edu

vissza
Csatlakozz hozzánk!