Versenyeink
Böngésző
KORÁBBI VERSENYEINK
Főoldal » Jegyzetek a futásról » Futás az öregedés ellen

Hírek

Futás az öregedés ellen
dátum: 2011-11-10 12:51:00

A futás lassítja az öregedést!

Egy több mint húszéves vizsgálattal igazolták, hogy a rendszeres futás lassítja az öregedést, csökkenti a betegségek és a korai halál kockázatát, még az idősebbeknél is. A Stanford Egyetem kutatói több mint ötszáz 50 év feletti olyan embert vizsgáltak 1984-től mostanáig, akik rendszeresen futottak, és egészségi állapotukat ugyanennyi olyan emberével vetették össze, akik nem mozogtak.

A futás jótékony hatása még a kutatókat is meglepte. Kiderült, hogy a rendszeres futás - a korábbi feltételezéssel ellentétben, miszerint idősebb korban a futás inkább ártalmas - elképesztő egészségügyi előnyöket eredményez.

 A vizsgálattól függetlenül is bebizonyosodott, hogy a hetvenes években Amerikában elterjedt jogging-őrület miatt korántsem sokszorozódtak meg az ortopédiai és ízületi problémák. A futás kevésbé balesetveszélyes, mint a foci vagy akár a tánc.

A kutatás tizenkilencedik évében a vizsgált személyek közül a nem futók 34 százaléka már elhunyt, ezzel szemben a futóknak csupán 15 százaléka nem élt. A kutatás elején a futó ötvenesek hetente átlagosan négy órát futottak, ám huszonegy év múlva - vagyis közel járván 80. életévükhöz - hetente átlagosan már csak egy és negyed órát, ennek ellenére a futás jótékony hatása még mindig jelentős volt.

A futóknál a mozgáskorlátozottság tizenhat évvel később következett be, mint a nem futóknál. Külön érdekesség, hogy a futók és nem futók egészségi állapota közti szakadék még 90. életévük után is tovább szélesedett.

A különféle alapbetegségek is jóvak kevesebb futót támadtak meg, mint nem futót. A kutatás vezetője, a ma 69 éves James Fries maga is rendszeresen fut, túrázik, sőt hegyet is mászik.

Forrás: Stop.hu
 

vissza
Csatlakozz hozzánk!