Versenyeink
Böngésző
KORÁBBI VERSENYEINK
Főoldal » Táplálkozás » Az ásványvizek élettani hatása

Hírek

Az ásványvizek élettani hatása
dátum: 2011-11-10 20:03:00

Az ásványvizek élettani hatása

Az ásványi anyagok szervezetbe juttatásának legkézenfekvőbb módszere lehet az ásványvízfogyasztás: sportolók, fizikai munkát végzők és idős emberek is egyszerűen és gyorsan pótolhatják ásványi anyag hiányukat, biztosítva ezzel a szervezet optimális működésének feltételeit.

Testsúlyunk több mint a fele víz. A szervezetünkben lejátszódó minden élettani folyamathoz vízre van szükség: ez is bizonyítja, hogy mennyire fontos a napi megfelelő folyadékfelvétel. Egészséges felnőtteknek a szervezet életfolyamataihoz, az optimális elektrolit- és folyadékháztartás fenntartásához naponta 1,5-3 liter folyadékot ajánlott inni. A mennyiséget befolyásolja, illetve többszörösére növelheti például a fizikai aktivitás (munkavégzés, sport), az időjárás (nyári hőség), lázzal járó betegségek, hasmenés, stb. Bizonyos betegségek esetén viszont folyadék-megszorításra lehet szükség. A napi szükséglet csak kis mennyiségét fedezi az ételek, élelmiszerek víztartalma, ezt kell kiegészíteni különböző alkoholmentes, szomjoltó italokkal (ivóvíz, ásványvíz, gyümölcslevek, teák).

  

Az egyik legideálisabb szomjoltó ital a természetes ásványvíz

Magyarországon az 1960-as években az egy főre jutó éves ásványvízfogyasztás körülbelül 2,3 liter volt, napjainkban eléri a 80 litert. Hazánk rendkívül gazdag kiváló minőségű ásványvíz lelőhelyekben, száz elismert kút közül 40-45 vizét palackozzák. Az üzletek polcain sokféle összetételű és márkájú természetes ásványvíz közül választhatunk. Vásárolhatunk szénsavmentes és szénsavas (lehet dús vagy enyhe) termékeket. A szénsavas ásványvizekben a természetes ásványvíz szénsavtartalmát dúsítják széndioxiddal, az oldott ásványi anyagok összetételét nem változtathatják meg. Fogyasztóvédelmi vizsgálatok igazolják, hogy az import ásványvizek biológiai értéke, oldott ásványi só tartalma nem kiemelkedőbb a magyar termékekénél, viszont sokkal többet fizetünk értük. Vásárláskor nézzük meg a címkén feltüntetett összetételt, és az alapján döntsük el, melyiket választjuk.

Mi az ásványvíz?

Az ásványvíz legfontosabb ismérve, hogy földfelszín alatti védett rétegből származik, ezért eredendően tiszta, és nem kell fogyasztás előtt tisztítani. Származási körülményeiből következően biztos, hogy tartalmaz oldott ásványi anyagokat. Régebben az ásványvizek ásványi anyag tartalmát szigorú határok szabályozták, ma már csak bizonyos összetevők felső határértékeit fektetik le.

Az ásványvizek élettani hatása

A természetes ásványvizek kedvező mennyiségű ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket tartalmaznak, melyek hozzájárulnak napi szükségletünk egy részének fedezéséhez. Az ásványi anyagok szerepet játszanak a szervezet optimális vízháztartásának, elektrolit- és sav-bázis egyensúlyának, valamint ionháztartásának fenntartásában. Kiváló szomjoltó hatásúak, természetes szénsavtartalmuk segíti az emésztést, energiát nem tartalmaznak. Az ásványvizekben oldott formában lévő ásványi sók könnyebben szívódnak fel, illetve hasznosulnak a szervezetben.

Egészséges felnőttek korlátlan mennyiségű természetes ásványvizet fogyaszthatnak, választhatnak a szénsavmentes és a szénsavval dúsított változatokból. Az összetevők figyelembevételével időnként váltogathatunk a különböző márkájú természetes ásványvizek között, de ihatjuk ugyanazt a fajtát hosszabb ideig is. Az ásványvizeket megkülönböztethetjük ízük alapján is, mely függ a bennük lévő oldott ásványi sók mennyiségétől és ezek arányától. Fogyókúrázók és cukorbetegek is pótolhatják vele folyadék és ásványi anyag szükségletüket. Tejfehérje és tejcukor allergia esetén az ásványvizek fontos kalcium források lehetnek. Egyoldalúan táplálkozók, fizikai munkát végzők, sportolók és idős emberek kiváló ásványi anyag forrása lehet az elfogyasztott ásványvíz. Ha valaki tudatosan szeretné alakítani diétájában bizonyos ásványi anyagok beviteli mennyiségét, az elfogyasztott ásványvízen feltüntetett adatokból kiszámíthatja, hogy milyen mennyiség került a folyadékból a szervezetébe.

A szénsavas vizek oltják legjobban a szomjúságot, segítik a vizelet-kiválasztást, a húgyutak átöblítését, valamint gyomorgörcsoldó hatásuk is van. A refluxban szenvedők és a puffadásra hajlamosak viszont válasszanak a szénsavmentes ásványvizek közül! Kisgyermekeknek a szénsavmentes és az alacsony ásványi só tartalmú vizeket kínáljuk!

Az ásványvizekben leggyakrabban előforduló ásványi anyagok

Kalcium, kálium, magnézium, nátrium, fluor, króm, jód, foszfor, vas, króm, mangán, cink, kobalt, réz, bór, szulfát, metabórsav, hidrogén-karbonát.

Néhány ásványi anyag szerepe a szervezetben

Kalcium (800 mg/nap): csontok, fogak felépítése, idegrendszer működése, véralvadás, normális szívritmus fenntartása. Nátrium (2g/nap): sav-bázis egyensúly fenntartása, izomműködés, ingerület- átvitel biztosítása. Kálium (3,5g/nap): elektrolit-egyensúly fenntartása és az ideg- és izomműködés biztosítása. Magnézium (nők: 300mg/nap, férfiak: 350 mg/nap): csontok, fogak képzése, ingerület-átvitel és izom-összehúzódás, enzimek alkotórésze. Foszfor (620 mg/nap): csontok, fogak, DNS alkotórésze. Vas (férfiak: 10mg/nap, nők: 15mg/nap): fontos összetevője a hemoglobinnak (vérszegénység megelőzése) és az izomsejteknek. Fluor (1,5mg/nap): csontok és fogak szilárdságának biztosítása. Jód (0,15mg/nap): pajzsmirigyhormon fontos alkotórésze, alapanyagcsere szabályozása, a magzat ideális testi és szellemi fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Cink (9-10mg/nap): enzimek alkotórésze, egészséges bőr fenntartásában van szerepe. Réz (1,1mg/nap): enzimek, csontok, kötőszövet, vörösvérsejtek kialakításában működik közre.

Nógrádi Katalin
dietetikus

Forrás: Origo

vissza
Csatlakozz hozzánk!