Versenyeink
Böngésző
KORÁBBI VERSENYEINK
Főoldal » Táplálkozás » A helyes táplálkozásról futóknak 3.

Hírek

A helyes táplálkozásról futóknak 3.
dátum: 2012-07-22 20:57:00

A helyes táplálkozásról futóknak 3.


A helyes táplálkozás alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag bevitele a szervezetbe. A kutatók számos formulát kidolgoztak arra, hogyan határozható meg a napi kalóriaszükséglet, és azon belül a szénhidrátok, zsírok és fehérjék aránya, mennyisége. Az itt bemutatásra kerülő tápanyag és kalória kalkulátor ezen formulákra építve számolja ki a következőket:

(1) a kiválasztott étrendtípus mellett a napi kalória szükségletedet, figyelembe véve a jelenlegi testsúlyod és edzésmennyiséged;
(2) a fő tápanyagokból számodra szükséges napi mennyiségeket;
(3) a maximum napi kalória szükségletedet egy adott fogyási cél elérése érdekében.

KALKULÁTOR ITT!

Mivel a kalkulátor a számításokhoz felhasználja az olyan egyénre jellemző adatokat, mint életkor, nem, magasság, testsúly, testzsírszázalék, és edzésmennyiség, a kapott eredmények egyénre szabottan a lehető legpontosabb becslést adják meg a fent részletezett eredményeket. A számításhoz szükséges egyéni adatok gondolom egyértelműek, talán a testzsírszázalék szorul némi magyarázatra.

 Ez az adat tulajdnoképpen azt mutatja meg, hogy a testtömeg mekkora százalékát teszi ki a zsír. Egy bizonyos mértékű zsírarány életfontosságú testünk mindennapi működéséhez. Kipárnázza a vázrendszert, védi belső szerveinket, segít a testhőmérséklet szabályozásában, vitaminokat tárol és segít a szervezet önellátásában, ha nem elegendő a tápanyagbevitel. Mennyi lehet az ideális arány? Férfiak esetében 30 éves kor alatt 14%-20%, 30 év felett 17%-23%, hölgyeknél 30 év alatt 17%-24%, 30 éves kor felett 20%-27% a test ideális zsíraránya. Futók esetében ezeknél az átlagértékeknél alacsonyabb adatok jellemzőek, hiszen ott a szervezetben arányaiban több izom és kevesebb zsír található.

Bár az intereneten is található pár testzsírszázalékot kiszámoló kalkulátor, ezek valószínűleg nem adnak elég pontos értéket. A testzsírszázalékodat ajánlott szakember segítségével meghatározni, vagy erre a célra kifejlesztett mérőműszerrel megmérni. (Példaként: az én adataim: 160cm/46kg; testtömegindex: 17,9; testzsír%: 21,1)

 A táplálkozási kalkulátorral kiszámított eredményeket használhatod saját táplálkozási szokásaid elemzésére; megállapíthatod, mely tápanyagcsoportból viszel be túl sokat vagy épp ellenkezőleg túl keveset naponta; kipróbálhatod, hogyan változik a napi kalória szükségleted ha emeled illetve csökkented a heti edzésadagodat; illetve ha testsúlyodat csökkenteni szeretnéd, kiszámolhatod az ehhez szükséges napi kalória bevitelt.

Ha alapos elemzést szeretnél végezni jelenlegi táplálkozási szokásaidról, megpróbálkozhatsz a  táplálkozási napló vezetésével, melyben minimum egy (de jobb, ha 2-3) hétköznapi és egy (2-3) hétvégi napra vonatkozóan kell feljegyezned az adott napon elfogyasztott összes ételt illetve italt, azok kalóriamennyiségét, a bennük lévő zsír, szénhidrát és fehérje mennyiségét. Ezután napi átlagot kell számolnod ezekre az adatokra vonatkozóan, és ezeket összehasonlítani a táplálkozási kalkulátorból kapott eredményekkel.

 

Forrás:

http://www.mcmillanrunning.com/nutrition/nutritionguide3.htm

http://edzesonline.hu/cikk/189/index.php?page_id=38&calc=4
 

vissza
Csatlakozz hozzánk!