Versenyeink
Böngésző
KORÁBBI VERSENYEINK
Főoldal » Jegyzetek a futásról » A futás és az endorfin

Hírek

A futás és az endorfin
dátum: 2011-11-10 19:47:00

A futás és az endorfin!

A futást illetően a kutatók furcsa jelenségre lettek figyelmesek: azt vették észre, hogyazok a sportolók, akik éveken át rendszeresen maratont futottak, és idős koruk vagy valamilyen betegség miatt abba kellett hagyniuk, néhány hónapig furcsa tüneteket produkáltak: lehangoltak, idegesek, ingerlékenyek, depressziósak, álmatlanok voltak, azaz hasonló tüneteket mutattak, mint a kábítószerfüggő az elvonás után. Régebben is tudtunk arról, hogy az agyunkban örömteli események hatására az úgynevezett endorfin nevű anyag termelődik, ami szerkezetét tekintve a morfinszármazékokhoz hasonló. Ennek az anyagnak a felszabadulása okozza az örömérzést, ha valami számunkra kedves dolgot csinálunk, egy kedves személlyel találkozunk, süt a nap, vagy szerelmesek vagyunk.

 

 

Észrevették, hogy a hosszútávfutók agyában kb. fél órányi futás után endorfin kezd termelődni, minden esetben, akkor is, ha a sportoló a futás megkezdése előtt lehangolt volt. A hosszútávfutás tehát természetes örömforrásként szolgált, nem csoda, hogy abbahagyása után a sportolók hiányolták. Felfedezték, hogy minden emberben szabadul fel a futás hatására endorfin, és a futás 30.-40. percében kezd el termelődni. Valószínűleg ez a szervezet természetes válasza a mozgásra, hiszen a mozgással jót teszünk magunknak, természetes, hogy ez örömet okoz.

Az örömérzés eléréséhez nem kell maratont futnunk, elég, ha negyven percnél tovább bírjuk. A belső endorfinfelszabadulás pedig egyáltalán nem káros: a mozgás okozta öröm az egyik legtermészetesebb örömérzés.

 

Forrás: Futeam

vissza
Csatlakozz hozzánk!